Konsultacijos daugiabučių namų savininkų bendrijų (DNSB) klausimais

(šiuo metu atnaujinama)

PASTABA: Mums nėra suteikta teisė oficialiai aiškinti įstatymų ir kitų teisės aktų nuostatų taikymą. Dalindamiesi sukauptomis žiniomis ir patirtimi mes pateikiame jums savo specialistų rekomendacines įžvalgas.

Konsultacijos / PIRMININKAS / Kas renka ir atšaukia bendrijos pirmininką iš pareigų

2018 m. visuotino susirinkimo metu buvo išrinktas bendrijos pirmininkas ir bendrijos valdyba trejų metų kadencijai. Daugiau kaip po metų - 2019 m. buvo kreiptasi į Registrų centą su prašymu registruoti juridinių asmenų registre dėl vadovo ir valdybos duomenų įregistravimo. Prašymas buvo patenkintas. Pasibaigus trejų metų kadencijai 2021 m. buvo nauji rinkimai ir vėl buvo išrinktas tas pats bendrijos pirmininkas ir bendrijos valdyba, tačiau bendrijos pirmininkas nesikreipė į Registrų centrą dėl įregistravimo aiškindamas, kad dar galioja metus laiko registrų centro išduotas JAR išplėstinis išrašas. Ar teisingai pasielgė bendrijos pirmininkas nesikreipdamas į JAR? Ar tikrai galiojo anksčiau išduotas JAR išplėstinis išrašas? Juk buvo nauji rinkimai tai mūsų manymu turėjo ir naujai įregistruoti JAR ir gauti naują išplėstinį išrašą.

Neredaguotas klausimas:
2018m. visuotino susirinkimo metu, buvo išrinkta bendrijos pirmininkas ir bendrijos valdyba trijų metų kadencijai. Daugiau kaip po metų 2019m. buvo kreiptasi į Registrų centą su prašymu registruoti juridinių asmenų registre dėl vadovo ir valdybos duomenų įregistravimo. Prašymas buvo patenkintas. Pasibaigus trijų metų kadencijai 2021m. buvo nauji rinkimai ir vėl buvo išrinktas tas pats bendrijos pirmininkas ir bendrijos valdyba, tačiau bendrijos pirmininkas nesikreipė į Registrų centrą dėl įregistravimo aiškindamas, kad dar galioja metus laiko registrų centro išduotas JAR išplėstinis išrašas. Ar teisingai pasielgė bendrijos pirmininkas nesikreipdamas į JAR? Ar tikrai galiojo anksčiau išduotas JAR išplėstinis išrašas? Juk buvo nauji rinkimai tai mūsų manymu turėjo ir naujai įregistruoti JAR ir gauti naują išplėstinį išrašą.
Klausimą uždavė: Eugenijus, 2022-11-10
Paskutinė redakcija: 2022-11-10
Reitingas:
(balsavo 0)

VĮ Registrų centras, įregistruodamas bendrijos vadovą ir kitus valdymo organus, pripažįsta, kad tie asmenys buvo išrinkti teisėtai (procedūros nepažeistos), ir užfiksuoja jų įregistravimo datą (beje pažymi ir išrinkimo datą). 

Bendrijos pirmininko kadencija skaičiuojama ne nuo asmens įregistravimo vadovu VĮ Regsitrų centre, o nuo to momento, kai jis pradeda eiti pareigas, t.y. nuo išrinkimo susirinkime dienos, jeigu susirinkimas nenusprendė kitaip (kitoks sprendimas turi būti įrašytas protokole, būna kartais, kad iš anksto renka pirmininką ir nusprendžia, kad jis pradės eiti pareigas po mėnesio ar pan.). 

Išrinkus dar vienai kadenciją tą patį asmenį bendrijos pirmininku, reikia vėl jį įregistruoti VĮ Registrų centre, tuo patvirtinant teisėtą jo išrinkimą ir teisę būti vadovu.

Pagal jūsų paaiškinimą jūsų bendrijos ESI dabar turėtų būti nurodyta, kad jūsų bendrijos pirmininkas yra išrinktas 2018 metais (kadencija pasibaigusi). Jūsų bendrijos pirmininkas irgi turi būti iš naujo įregistruotas, dabar, registrų duomenimis, jo kadencija pasibaigusi, de jure jo teisės ribotos. Įregistravus iš naujo bus atnaujintas ir ESI.
 

Komentarai (0) 0-0
    Komentarų dar nėra. Būkite pirmi - pakomentuokite!

Komentuoti

pateikdami komentarą sutinkate, kad el. pašto adresas bei kompiuterio IP adresas viešai nebus skelbiamas, bet admnistracijai bus žinomas